ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN! (Maar dat zal onze regering ons niet vertellen)

In het licht van ‘werkbaar en wendbaar werk’ leggen onze regeringsleiders hun grijsgedraaide plaat nog maar eens op: ‘jobs jobs jobs’ en ‘iedereen met poten en oren moet langer, harder en meer werken’. Maar voor wiens profijt? Daarenboven moet er bespaard worden, ‘want we leven boven onze stand’. De regering snijdt in pensioenen, uitkeringen en verlofstelsels, in cultuur en natuur, in onderwijs en zorg, kortom, in alles wat een samenleving tot samenleving maakt. Maar waarom wordt er niet bespaard op de beroepspolitiek?

“Het is hoog tijd om dat ‘werken en besparen’-verhaaltje, dat van bovenaf komt om ons onder de knoet te houden, te verwijzen naar de prullenbak.”

Als er één iets is wat de Panama Papers (in navolging van Lux Leaks, Swiss Leaks en Offshore Leaks, en als voorbode op alle lekken die ongetwijfeld nog zullen komen) ons zwart op wit aantonen, dan is het wel dit: er is genoeg voor iedereen. Of beter gezegd: There’s enough for everybody’s need, but not for everybody’s greed. De financiële elite bloeit, terwijl burgers en kleine ondernemers moeten knokken om te overleven. Het is hoog tijd om dat ‘werken en besparen’-verhaaltje, dat van bovenaf komt om ons onder de knoet te houden, te verwijzen naar de prullenbak.

Corporatisme versus algemeen belang

Onze regering weigert actief om fiscale achterpoortjes te sluiten en frauduleuze constructies aan te pakken. Meer nog: ze heeft nauwelijks macht om dit te doen, al zal ze het zelf niet bekennen. Want wat betekent het gezag van de natiestaat nog in het licht van de globale financiële economie? Niks. Integendeel, heel wat regeringsleiders doen zelf lekker mee met de systemen die ze in achterkamertjes opzetten met de financiële elite. Corporatisme heet dat, oftewel de structurele vermenging van politieke en financiële macht.

Terwijl de premiers van IJsland en de UK hun burgers oproepen om braaf en eerlijk hun belastingen te betalen, ontfutselen ze zelf geld aan de gemeenschap via Panama. Onze ex-premier zetelde in de raad van bestuur van Dexia BIL, dat in de periode 2002-2011 via advieskantoor Experta 1.659 offshore constructies opzette in Panama, op de Britse Maagdeneilanden en in andere exotische locaties. Wraakroepend.

“Laat ons duidelijk zijn: de ontelbare miljarden euro’s die geparkeerd staan in belastingsparadijzen en de ontelbare miljarden euro’s die legaal ontweken worden door multinationals, die behoren toe aan ons, aan de gemeenschap.”

Laat ons duidelijk zijn: de ontelbare miljarden euro’s die geparkeerd staan in belastingsparadijzen en de ontelbare miljarden euro’s die legaal ontweken worden door multinationals, die behoren toe aan ons, aan de gemeenschap. Het is geld dat doelbewust uit de reële economie gezogen wordt, met medeweten en medewerking van de politieke elite.

Het is ook geld dat ingezet zou kunnen en moeten worden voor kwalitatiever onderwijs en betere zorg, voor de transitie van grijze naar groene energie, voor betrouwbaarder openbaar vervoer, voor de ondersteuning van freelancers en kleine innovatieve ondernemers, voor het behoud van bossen, voor meer groen in de steden, voor betaalbaar wonen, voor de ondersteuning van bejaarden en gezinnen met jonge kinderen, voor het aanpakken van de kinderarmoede, voor het opruimen van de plastic poel in onze zeeën, voor de beschermen van ons cultureel erfgoed, voor het bevorderen en verspreiden van wetenschap en kunst, en ga zo maar door.

Zo veel manieren om het algemeen belang te dienen en de gezondheid van mens en milieu te versterken. Maar ach, daar valt nu eenmaal niet genoeg winst mee te maken.

Nuit Debout: genoeg is genoeg!

Ook in Frankrijk morrelt de regering aan de arbeidswetgeving. Dat valt niet goed bij de Franse burgers, die nu al wekenlang avond na avond de pleinen van alle grote steden bezetten voor de volksvergaderingen van Nuit Debout. Grassroots burgerdemocratie als antwoord op de top-down regeringsterreur. En niet alleen in Frankrijk, maar ook in verschillende Spaanse steden, in Berlijn, in Londen, in Reykjavik, in Brussel, in Gent en op vele andere plaatsen staan burgers rechtop. Genoeg is genoeg!

Het wantrouwen in de beroepspolitiek neemt elke dag toe, en terecht. Het stuitende gebrek aan visie en transparantie, aan respect voor mens en milieu, aan empathie, tast onze samenlevingen aan. Steeds duidelijker blijkt: de beroepspolitiek kan en zal geen antwoorden bieden voor de uitdagingen van vandaag en morgen. De weg naar een rechtvaardiger, transparanter en ecologischer systeem zal verlopen via burgers die zichzelf organiseren en bottom-up strategieën opzetten.

“We hebben meer macht dan we zelf beseffen.”

En dat doen ze ook volop, met behulp van de nieuwe netwerkcultuur. De traditionele media besteden er nauwelijks aandacht aan, maar overal rijzen burgerinitiatieven op rond de circulaire deeleconomie en de commons, rond lokale voedselvoorziening en groene energiecoöperatieves, rond complementaire munten en nieuwe manieren om te produceren en te consumeren, aangedreven door de razendsnelle technologische evolutie. We hebben meer macht dan we zelf beseffen.

Laten we niet te veel tijd en energie verliezen aan zagen, klagen en smeekbedes aan de regering. Laten we onze verontwaardiging omzetten in constructieve alternatieven en parallelle structuren. Want dat dit corrupte politieke en economische systeem gedoemd is om in te storten, dat staat in de sterren geschreven. We kunnen dus maar beter vooruitstrevend zijn en nu al samen opbouwen wat erop zal volgen.

 Buckminster-Fuller-change

Sarah Van Liefferinge

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

Advertenties

6 gedachtes over “ER IS GENOEG VOOR IEDEREEN! (Maar dat zal onze regering ons niet vertellen)

 1. Naar mijn bescheiden mening moeten de “werkslaven” zich overal eendrachtig scharen achter een goed geleide Revolutie. Zoals ze deden in Ijsland, en naar Zweeds voorbeeld bv iedereen een deftig basisinkomen geven. In Zweden is dit 2000 euro. Gedaan met de 800 miljoen bonussen voor Euro- parlementsleden, gedaan met het teveel aan regeringen hier en de torenhoge lonen van politici, gedaan met subsidies krijgen om hun huizen te renoveren. (vb Guy Verhofstadt) Ook de muilentrekker Van Overtveld weg. En De Block. Gans de oolitiek is een tragikomedie op kap van de gewone mensen. Ik zou nog veel meer kunnen zeggen maar ik geef nog 1 voorbeeld omdat ik er zelf mee te maken had en heb. Na borstkanker en amputatie kreeg ik een reconstructie, Allee, krijgen, haha. Van Overtveldt beslistte : 21% luxebtw betalen he. En dat voor mensen die al zwaar belast worden op alle vlakken van hun leven. Precies of het is een luxe twee borsten te hebben. Veel vrouwen kunnen dat niet betalen en moeten verminkt blijven leven… ik bedoel maar, waar gaan we naartoe. En in juli gaan ze pas “goed snijden”???? Zijn we nu echt zo laf? De kleine groep Elite bedriegt en beliegt ons zonder blikken of blozen, als ze “gepakt” worden wijzen ze met de vinger. Neen, trop is trop

  Liked by 1 persoon

 2. Volledig mee eens. De klassieke politieke partijen worden een anachronisme. Neem nu zo’n dossier als Oosterweel in Antwerpen. Die arrogantie, het schaamteloos met voeten treden van de eigen wetten en regels, het regelrecht provoceren van de burger. Zelfde mechanisme bij CETA en TTIP: indien we niet snel genoeg ons gelijk halen, veranderen we toch gewoon de spelregels. Dinosaurussen die het zelf nog niet doorhebben…

  Liked by 1 persoon

 3. inderdaad,ACTIE,Ondernernemen want het is 5over 12 al doe je het niet voor jezelf,doe het dan voor de volgende generatie’s!want de uitslag is ondertussen reeds gekend.Deze regering en de volgende mogen geen enkele kans meer krijgen om het volk verder uit te buiten,leugens te verkopen en het volk hun wil op te leggen,het is een wereld op zijn kop en het moet juist andersom zijn.sleep heel deze regering voor de rechter,anexeer hun eigendommen en kapitaal indien deze verworvenheden niet rechtmatig verkregen ziin op wettelijke wijze.Misschien ruikt het naar anarchie dat kan! Maar dat hebben zij zelf veroorzaakt.

  Liked by 1 persoon

 4. Zeer verhelderend voor mij zijn de boeken van Walter Baeyens: “De elite van de macht. De macht van de elite”. Uitg. Van Halewyck; “Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm” van Daron Acemoglu en James Robinson, uitg. Nieuw Amsterdam, “De geschiedenis van de vooruitgang” van Rutger Brugman, uitg. De Bezige Bij en “Gratis geld voor iedereen” van Rutger Bregman, uitg. De Correspondent. Er bestaan zovele voorbeelden van projecten die bewijzen dat het anders kan.
  Soms vervullen machteloosheid, kwaadheid en opstandigheid mijn gevoelens en gedachten, maar dan weer besef ik dat vooruitgang zo lang duurt en dat mensen kapot maken alleen maar nieuwe redenen geven aan anderen om geweld te gebruiken. Armoede is geweld en het komt niet van mensen in armoede, maar van het onrechtvaardige gebruik door een heel kleine groep van de goederen van de aarde. Rijk zijn is geen schande, alleen dan wanneer het ten koste is van anderen en wanneer anderen door die rijkdom als mens miskend wordt. Daarom ook zet ik mij in voor de Internationale Beweging ATD Vierde Wereld waar mensen in armoede en mensen die geen ervaring hebben van armoede samen overleggen en werken aan gedachten, vorming, politieke bewustwording, erkenning… om een menswaardige samenleving op te bouwen. Zulke ontmoetingen geven hoop.
  Pierre Deleu

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s