Er zal nooit genoeg geld zijn om alle schulden af te betalen, hoeveel we ook besparen

De Europese Centrale Bank is van plan om 1140 miljard euro te creëren en in de Europese economie te pompen. Van maart 2015 tot september 2016 zal ze elke maand voor 60 miljard euro aan overheidsschulden opkopen, ondermeer bij private banken. Deze kunnen dan goedkopere leningen aanbieden aan burgers en bedrijven, waardoor koopkracht en inflatie zullen toenemen en de economie zal groeien. Tot zover de theorie van ‘kwantitatieve verruiming’.

De praktijk leert ons echter wat anders over deze ingreep, die reeds in de USA, de UK en Japan werd toegepast. Daar kwam slechts bitter weinig van het verse geld terecht in de reële economie van burgers en kleine ondernemingen. Het grootste deel bleef hangen in de financiële sector van banken, multinationals en grote aandeelhouders. De kans bestaat dat de maatregel ook hier de rijken zal verrijken en de ongelijkheid zal doen toenemen.

Schuld en groei

Niet enkel worden deze risico’s doodgezwegen, ook de uitgangspunten zijn bedenkelijk. De ECB moedigt huishoudens en ondernemingen aan om zich dieper in de schulden te steken via goedkoop krediet. Dit is een aanlokkelijke armoedeval. We evolueren naar een maatschappij waarin almaar meer mensen onder de knoet gehouden worden door schulden. Denk bv. aan studentenleningen om het verhoogd inschrijvingsgeld te kunnen betalen. Is dit werkelijk de toekomst die wij burgers willen?

Ook het dogma ‘economische groei’ komt steeds meer onder druk te staan van het gezond verstand. Oneindige groei op een eindige planeet is simpelweg onmogelijk. Maar oude gewoontes sterven niet zo makkelijk uit. En al zeker niet wanneer de opbrengsten invloedrijke enkelingen ten goede komen, terwijl de kwalijke sociale en ecologische gevolgen gedragen worden door de gemeenschap.

Het oude geloof in schuld en groei is de oorzaak van onze economische problemen, niet de oplossing. Hoe kunnen we de massale schuldenberg die onze samenlevingen wurgt verkleinen, in plaats van de rekening steeds door te schuiven? Hoe kunnen we onze economieën stabiliseren en transformeren volgens reële, sociale en duurzame marktprincipes, in plaats van verder te investeren in verwoestende financiële luchtbellen? Dát zijn de vragen waarover openlijk nagedacht en gedebatteerd moet worden.

Geldcreatie en revolutie

Bij onze noorderburen is het debat al gestart. Een succesvolle burgerpetitie stelt twee fundamentele problemen aan de kaak: alle geldcreatie is schuldcreatie, en de private banken zijn hiervoor bevoegd. Veel mensen geloven dat de centrale banken al ons geld aanmaken en in omloop brengen. En het geld dat de commerciële banken uitlenen, zou het spaargeld van burgers en bedrijven zijn.

Niets is minder waar. Op het moment dat een bank een lening en dus schuld uitschrijft, creëert ze elektronisch geld ‘uit het niets’ en rekent ze daar interest bij. De Nederlandse burgerpetitie eist dat geldschepping in de toekomst interest- en schuldenvrij gebeurt. Bovendien mag deze taak niet langer overgelaten worden aan commerciële banken die uit zijn op winst. Straffe taal, maar de tijd is rijp.

In de vorige eeuw zei zakenman Henry Ford: “Maar goed dat de burgers ons bancair en monetair systeem niet snappen. Als ze dat wel zouden doen, zou er nog voor morgenochtend een revolutie uitbreken”. En net dat is momenteel aan het gebeuren in Spanje, Griekenland en ook Kroatië (dat de schulden van haar armste 60.000 burgers wil kwijtschelden). We beseffen steeds beter dat er nooit genoeg geld zal zijn om alle schulden af te betalen, hoeveel we ook besparen.

Precariaat en basisinkomen

Het valt niet te ontkennen: er beweegt wat in Europa. Er rijst een nieuwe klasse op van mensen die voortdurend in onzekerheid leven over de toekomst. Dit zogenaamde ‘precariaat’ bestaat uit interimmers en flexwerkers, werklozen en werkende armen, kleine zelfstandigen en kunstenaars, maar ook uit onafhankelijke studenten, zij die overleven met een klein pensioen, ambtenaren zonder vaste benoeming, mensen die onverwacht ziek worden of in de schulden belanden, …

Kortom, iedereen die niet zeker weet of hij of zij in de nabije toekomst de huur, de leningen of de basisbehoeften kan betalen, behoort tot het precariaat. En aangezien robotisering en herstructurering veel jobs bedreigen, staan steeds meer mensen met één been in de onzekerheid. Het risico op plotse armoede verbindt ons.

Het zou van toekomstvisie en respect getuigen, moest de ECB deze keer niet de financiële sector maar de gewone mensen ondersteunen. Zo kunnen ze de 1140 miljard euro ook rechtsreeks uitkeren aan alle volwassen EU-burgers, in de vorm van een burgerdividend van om en bij de 2800 euro. Dit zou een eerste experimentele stap zijn naar de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Een andere mogelijkheid zijn investeringen in de transitie naar hernieuwbare energie en het klimaatneutraal maken van gebouwen, wat bovendien werkgelegenheid zou opleveren. Ook rechtvaardige belastingsverminderingen kunnen overwogen worden.

In elk geval zullen wij burgers erover moeten waken dat het verse geld in de reële economie terecht komt. Dat kan alleen als we onze stem laten horen. We zijn geduldig en braaf geweest. We hebben heel veel onzin geslikt. De tijd is rijp om ons te organiseren en onze democratische burgerrechten te laten gelden. Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer dit onrechtvaardige economisch en politiek systeem instort. En dan is het aan ons om werkbare en hoopvolle alternatieven te presenteren. De toekomst is aan ons.

Sarah Van Liefferinge

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationaal-licentie.

Advertenties

6 gedachtes over “Er zal nooit genoeg geld zijn om alle schulden af te betalen, hoeveel we ook besparen

  1. Alle ongelijkheid, armoede, werkstress, honger, olieproblemen,… kunnen wegvallen door 1 simpel ding : geen geld of enig ander ruilmiddel meer gebruiken ! ’t Is simpel : alles is gratis (mits redelijke voorwaarden) : iedereen zonnepanelen en electrische auto’s (batterijpatenten voor bliksemsnelle oplaadtijden en hogere capaciteit komen net zoals alle andere patenten ook vrij), alle fabrieken vol robots, iedereen doet ‘werk’ wat hij zelf kiest : slechts 2 dagen per week werken is voldoende (producten worden niet meer gemaakt om vlug kapot te gaan : dus lagere productie nodig + automatisatie).
   Niet te begrijpen ? Lees meer op freeworldcharter.org/nl of de community freeworlder.org.
   It’s the paradise of free people that the 1% has nightmares about 😉

   Liked by 1 persoon

  2. Hoe?
   Burgerparticipatie. Participatieve democratie.

   Waarom?
   Hoe we de planeet, het klimaat, sociale relaties, ons menselijk evenwicht.. naar de vaantjes helpen door het volgen van een ingelepelde zelfdestructiefilosofie in een economisch systeem gebaseerd op het gebrek aan juiste informatie, vrije toevoer van goederen maar niet van mensen.. en (ach ja) de blinde devotie van de consumisten die zich afvragen hoe een volledige ommezwaai dan ‘concreet’ moet – daar zijn we elke dag heel concreet mee bezig. Dat dan weer wel.

   Liked by 1 persoon

 1. @Hoe doen we dat concreet ?

  Ten eerste: iedereen die aan het wachten is totdat alles instort, wil dus helemaal niet normaal samen leven. Je weet al lang dat dat wat aangestuurd wordt door regeringen, niet klopt, dat heb je jouw hele leven al gezien: mensen vallen buiten de boot. En dus wil je NU al normaal samen leven. Zo niet, dan heb je dus werkelijk geen enkele eigen impuls om normaal samen te leven. Alleen angst, en jouw eigen ervaring van (toekomstig) tekort zijn dan jouw impulsen. Dan sta je innerlijk in een gebied die totaal niet over Samen Leven gaat, maar over persoonlijke angsten.

  Wil je echt innerlijk (ten eerste) het gebied van Samen Leven in stappen? AL? Niet pas als alles instort? AL, zodat wij niet samen hoeven in te storten, en dat ‘economie’ noemen…. ?

  WIl je nu AL innerlijk in het gebied van normaal Samen Leven stappen, en de moeite die dat gaat vergen als all inclusive aanvaarden? Neem dan 15 minuten van je tijd, om de eerste pagina en de eerste filmpjes daarop door te nemen: http://devolgenegeneraties.wordpress.com

  Daar wordt je innerlijk naar het werkelijke gebied van Samen Leven gebracht. Dat is een gebied in jezelf dat nog nooit is aangeraakt. Het zal dus even wennen zijn. Ja, prima.

  Het ‘wennen’ zit vooral in: zelf vanuit dat punt blijven komen, in plaats van steeds weer het werk van anderen naar iedereen door blijven mailen. Zelf jouw nieuwe keuze overal blijven benoemen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s